Italien

Gastronomisk cykelresa på egen hand


Dag 1: från Lecce till Otranto. Platt väg i dag, med många intressanta sevärdheter, både kulturella och i naturen. Först besöker vi Acaya - en befäst stad med ett stort slott från renässansen – och sedan fortsätter vi mot Le Cesine - ett WWF skyddat naturreservat, övergångsställe för många arter av flyttfåglar. Däri beger vi oss till kusten, längs ruinerna av Roca Vecchia - en gammal bronsåldersstad - och Alimini sjöarna. Några fler kilometer och vi är i Otranto, där smala gator avslöjar underverk i varje hörn: bysantiska fresker i San Peter kyrkan, en promenad längs vallarna med utsikt över havet och slutligen domkyrkan med sin stenlagda mosaik; ett slags bildligt medeltida uppslagsverk.
Övernattning på hotellet I Basiliani, med inkluderad middag.


Dag 2: Otrantos omgivningar. En dag att utforska Otrantos omgivningar. Ridning längs den lilla floden Idro (vatten), som gav namnet till staden. Vi anländer till Casamassela, där gamla vävstolar fortfarande används i le Constantine stiftelsen. Efter en guidad tur beger vi oss mot Giurdignano. Vi passerar en megalitisk park med stora dösar och menhirer från bronsåldern, och vi kommer sedan till La Cutura botaniska trädgården. Här kommer Toto att leda oss genom sin otroliga växtsamling (unik i Europa för sina kaktusarter) och kommer att erbjuda oss lite lunch. På eftermiddagen besöker vi en karakteristisk sten gjord ugn och sedan ska vi njuta av vin och ostprovning i en vinkällare. Vi återgår sedan till Otranto och en gratis middag i stadens historiska centrum. Övernattning på hotellet I Basiliani. Valfri hästridning på förmiddagen eller eftermiddagen.


Dag 3: Från Otranto till Specchia. Idag cyklar vi längs den vildaste Salento kuststräckan. Vi besöker Palacìa fyren (Italiens östligaste punkt) och en liten röd sjö som dykt upp i ett nedlagt bauxitstenbrott. Efter ett litet stopp på en gård med färskost, en provsmakning, fortsätter vi att cykla längs kusten: en väg går bland klipporna ovanför havet, och är som en stor balkong som ser ut över Otranto sundet. Med lite tur kommer vi att kunna se bergen i Albanien och Grekland. Du kan besöka Zinzulusa grottan som går in nästan 200 meter i jorden. På vägen, kan vi beundra några terrasser och torra väggar, och de kluriga lösningarna bönderna kommit på för att få åkermark i karga och ogenomträngliga områden. Vin och ostprovning på Castel di Salves vingård i Depressa. Övernattning i en av de vackraste byarna i Italien: Specchia, med inkluderad middag.


Dag 4: Från Specchia till Leuca. En dag tillägnad till vår kontakt med naturen. Först kommer vi att beundra den vackra Vallonea eken, ett tusenårigt träd som sägs ha försett Karl den stores trupper med skydd. Därefter tar vi oss till Ciolo, en liten kanjon formad av vattnet och rik på sällsynta växter. Här har man möjlighet att gå på en promenad längst en led på klippan och bada vid en av de många skyddade vikarna. Alternativt kan man boka en båttur segelbåtstur. På eftermiddagen besöker vi Leuca och dess kyrka ”Basilica di Santa Maria de finibus terrae” i fotspåren av forna pilgrimer. Middag med skaldjur och fiskmeny i en av de bästa restaurangerna i stan.Övernattning i en historisk villa vid havet.


Dag 5: Från Leuca till Torre Suda. I dag upptäcker vi udden Leuca, den södra delen av Apulien. Efter att ha sett ett häpnadsväckande försvarstorn som är beläget i centrum av en liten by – besöker vi en gammal kvarn, grävt i berget, och sedan ett gåtfullt begravningsmonument gjord av stora stenar (namnet Centopietre betyder hundra stenar) som kommer från Vereto som ligger i närheten, en gammal stad från före romartiden. Slutligen besöker vi Leuca piccola (lilla Leuca), en viktig rastplats för pilgrimer som fortfarande har ett stort underjordiskt område. Vi når Sarruni gården genom olivlundar och längst stenmurar för en provsmakning av ekologiska produkter. Efteråt tar vi oss vidare till Ugento och för att besöka dess arkeologiska museum och tillbringa natten i en vacker Masseria (bondgård) med utsikt över havet. En middag havets läckerheter ingår.


Dag 6: Från Presicce till Santa Caterina. På morgonen beger vi oss mot kusten för ett dopp i havet i naturparken Isola di S. Andrea e litorale di Punta Pizzo. Vi tar oss sedan vidare till Gallipoli, där du kan njuta av en aperitif på en terrass med utsikt över havet. Denna lilla fiskeby som ligger på en ö är slående med dess ljus, dess gränder och dess fiskmarknad. Efter en läcker glass, cyklar vi vidare mot San Mauro kyrkan: en av de gömda skatterna i detta land, med en gammal bysantisk fresk. Medan vi njuter av solnedgången cyklar vi mot Santa Caterina, en lugn by som gränsar till Porto Selvaggios naturpark. Vi övernattar i en villa med utsikt över havet. Middag är hemlagad skaldjur eller fisk förberedd av en kock. Valfri kajakpaddling under eftermiddagen i Porto Selvaggios naturpark.


Dag 7: Gallipolis omgivning. En dag tillägnad Gallipolis omgivning. Första stopp blir Sannicola för att upptäcka dess underjordiska oljekvarn, sedan Tuglie med dess fantastiska bondekultur museum. Vi tar oss också till Galatone för att besöka dess vackra gamla stan i barockstil och den normandiska borgen Fulcignano. På eftermiddagen når vi Galatina där vi kan se Santa Caterina kyrkan, helt målade med fresker i Giottos stil, och sedan besöka vackra gamla stan. Senare stannar vi vid Saints Dimitris vinfabrik för en närmare titt på processen att få olja och vin, samt för en ost och vinprovning. Vi återvänder sedan till Santa Caterina med tåg och en eventuell vandring i Porto Selvaggios naturpark.


Dag 8: Tillbaka till Lecce. Sista dagen på vår resa. På vägen tillbaka till Lecce kan beundra flera bondgårdar och villor frårn artonhundratalet. Vi stannar i Nardo för att se dess dekadenta historiska centrum i barockstil. Nästa stopp är Copertino för att se dess imponerande normandiska slott och lyssna på berättelser om San Giuseppe av Copertino, helgonet av allt som flyger. Några kilometer före Lecce gör vi ett sista stopp vid en keramikverkstad, där de skickliga Martina bröderna använder och bevarar en gammal teknik att arbeta med keramik. Vi till Lecce sent på eftermiddagen för en guidad rundtur i staden och leverans av cyklar. Sista middagen i en av de bästa restaurangerna i stan.


Avgångar på egen hand från mar-dec.


Priset inkluderar: 8 övernattningar i villor, resorts eller säteri, -8 frukostar, -5 middagar eller luncher, -5 provsmakningar av vin, ost eller andra regionala produkter, - Försäkring, -Cykeluthyrning, Bagagetransport.

Tillägg för elcykel ca 190 Euro

Pris per person

Lågsäsong från
14 160 sek
Högsäsong från
16 145 sek

Bokningsförfrågan

Förfrågan är ej bindande

Dela med vänner Facebook share link Twitter share link Tipsa en vn

Andra Cykel och vandring

Elcykel och vandring i Spanien
Italienskakurs på cykel
Antal sökresultat: 2