Gayton Marina

Åka kanalbåt i England är ett minne för livet, en sällskapsresa med familj och vänner i sakta mak förbi byar, slussar och pubar som lockar till ett stopp, en verklig avkoppling. 
Denna marina är belägen ca 1h 45 min norr om London. Detta är en tur som passar för den första kanalturen. Många byar, pubar och värdshus och man passerar även över Great Ouse Aqueduct i Cosgrove, Milton Keynes.

 

Gayton marina - Aylesbury: 7 dagar, 84 slussar, 6 h per dag. Väljer man att vända efter Milton Keynes och gå tillbaka till marinan så är totala antalet slussar endast 16 st tur och retur. (Blå linje på kartan ovan)

 

Gatyon - Milton Keynes tur och retur:

Dag 1
Transfer till Gayton marina (ca 1 h 40 min från Heathrow) Check in och rundlig genomgång tillsammans med mekaniker på båten.
Sedan bär det iväg ut på kanalen. Efter ca 20 minuter är det dags för Blisworth tunnel som tar ca 30 minuter att åka igenom. Det går bra att mötas i tunneln även om det är smalt och strålkastarna på båten fungerar väl.
Lägg till för kvällen i Stoke Bruerne utanför puben The Navigation, bra mat och trevlig stämning. Intill kanalen finns även restaurangerna/pub ”Spice of Bruerne” och ”The Boat Inn”. I byn finns ett museum om kanalbåtshistoria och även möjlighet att fylla på vatten.
 

Dag 2
Efter frukost påbörjas den första slussen precis efter Stoke Bruerne. Detta är en slusstrappa bestående av 7 slussar och totalt tar det ca 1 h 30 min.
Sedan är det helt fritt på slussar fram till Cosgrove. Njut av den vackra naturen när ni sakta glider fram med er båt. Kossor och lamm betar på fälten och då och då passeras en liten by. Lägg till vid bro 57 och promenera ca 15 min upp till byn Grafton Regis och puben ”The White Heart” som är fin och trevlig. Flera pubar finns längst med sträckan under eftermiddagen så som ”The Navigation” och ”Barley Mow”. Ytterligare en sluss vid Cosgrove och sedan passerar ni över akvedukten Great Ouse. Nu närmar sig Milton Keynes. Det vackra landskapet byts mot stad och vill man så kan man fortsätta till bro 76 och mysiga Black Horse Pub och trevliga byn Great Linford.
Man kan annars välja att istället vända vid bro 72 och gåt tillbaka till mysiga Cosgrove och puben ”the Barley Mow” för att lägga till och äta middag. Mycket trevlig pub och god mat.

Dag 3
Efter frukost så passa gärna på att ta en promenad i byn och  att handla upp på supermarket i byn. Här finns det mesta (dock ej öl/vin). 
För er som väljer att göra en veckotur så fortsätter ni mot Aylesbury men för en shortbreak så är det nu dags att vända om till Gayton marina.
Idag väljer ni kanske att laga lunch ombord för köket är välutrustat och fungerar över förväntan med både spis och ugn. När ni passerat slusstrappan i Stoke Bruerne är lunchen säkert klar och lägger då gärna till utefter kanalen med vacker utsikt över det engelska landskapet. Vidare fortsätter turen tillbaka mot Gayton och vill man så kan man fortsätta förbi marinan och lägga till i naturen strax efter bro 3 där det inte finns någon by eller annan båt och laga middag ombord. Vill man ha en pub för sista kvällens middag så är det byn Blisworth som gäller. Från Blisworth är det ca 15 min till Gayton Marina.

Dag 4
Frukost och utcheckning. Ni tömmer kyl och sopor (återvinning finns i marina) drar ut lakan och snyggar till. Själva grovstädningen av båten sköts av marinan och ingår och ingår gör även tömning av toatankar. 


Närmaste flygplats är London och närmaste tågstation finns i Northampton ca 7 km ifrån marinan med direkttåg till London Euston station. Närmaste supermarket finns i Northampton.

Eagle för 6-7 personer
Gull för 4-6 personer
Heron för 4-5 personer
Owl för 8-10 personer
Swan för 8-12 personer
Trush för 4-6 personer
Antal sökresultat: 6