Aldermaston Wharf

Aldermaston wharf ligger nära tågsationen med direkt förbindelse med London Paddington, 55 minuter från London Paddington. Vid Aldermaston Wharf ligger Kennet & Avon Canal Trust Visitor Center som serverar lättare förfriskningar från påsk till oktober och även puben Butt Inn som serverar öl och utmärkt mat för hela familjen. Närmaste flygplats är London.

Här hittar du den äkta landsbygden i England. Vackra byar och härliga vidder!

Aldermaston – Oxford tur och retur: 7 nätter, 48 slussar och ca 7 h kryssning per dag (Grön linje på kartan ovan)

Dag 1. Nu börjar er färd och ni går nord-öst på Kennet & Avon Canal. Strax kommer ni till er första hissbro. Vidare passerar ni Ufton Green och Sulhamsted. Theale är ca 2,5 h kryssning från Aldermaston och det är ett perfekt ställe att lägga till för kvällen då det finns flera pubar.

Dag 2. Kryssning mot Reading där kanalen vindlar sig fram. Utanför Reading nås Fobney slussen och efter det kommer County slussen. Här föreslår vi att ni släpper av en matros vid bro nr 4 för att snabbare nå och utforska slussen före båten, då vattnet flyter snabbare här. Nu nås vackra Reading där det finns många platser att lägga till på. Efter Reading når ni snart Themsen och efter första kröken når ni Caversham slussen. Efter ca 4,5 h kryssning vill ni kanske lägga till efter Mapledurham slussen med väderkvarnen i bakgrunden. Till Pangbourne Meadow är det ytterligare 1,5h kryssning.
Köket ombord på er båt är fullt utrustat och så njut gärna av en egenlagad middag ombord på er båt!

Dag 3. När ni passerar Goring som ligger i tät skog så blir kanalen bredare. Det finns flera möjligheter att lägga till här med byarna Moulsford, Chorsley eller North Stoke en kort promenad bort. 
Wallingford är en av de äldsta kungliga stadsdelarna och från floden ser man Peters kyrkas ovanliga spira. Det är avgifter för förtöjning efter Wallingford Bridge där du sedan kan gå in till staden för att besöka museet eller slottets ruiner och trädgårdar. Det finns också flera pubar här och ett bra utbud av butiker.
 
Från Wallingford tar floden en slingrande väg förbi byarna Benson, Shillingford och Dorchester.
 
Ytterligare några timmars kryssning till den pittoreska Clifton Hampden där du hittar The Barley Mow, en berömd och halmtäckt pub byggd 1350. Promenera gärna in till Long Wittenham, en härlig by där du hittar Pendon Museum samt ett par pubar.
 
Dag 4: Lämnar ni Clifton och passerar Clifton slussen med direkt kurs mot Culham Lock (sluss). Fin utsikt över Culham Cut, en herrgård från 1600-talet. Här kan ni förtöja och ta gångstigen in till byn. Alternativt är Sutton Courtenay en stor by som ligger söder om kanalen och Sutton Pools.
Fortsätt genom ett öppet landskap och vidare mot Abingdon. Det finns bra förtöjningar vid Abingdon bridge. Abingdon är en livlig 1700-talsstad som byggdes runt klostret. Endast Abbey Gate, Long gallery och Checker finns kvar och det används nu som en teater. Abingdon County Hall Museum (English Heritage) finns på Market Place och är en av de finaste salongerna i England. Här finns mycket att göra och ni kan behöva förfriskningar på en av de många pubarna som erbjuds!
Navigera genom Abbingdon och mot slussen. En fin sträcka med kryssning väntar nu med utsikt över Lock Wood. När navigationen närmar sig Oxford finns en intressant blandning av marinor, hus och skogsmark. Det finns stora kvarnbyggnader vid Sandford Lock, (den högsta slussen)samt King's Arms pub. Slusshuset vid Iffley Lock är pittoreskt, omgivet av skog och balustradbroar med en vacker vitmålad pub i närheten. Iffley markerar utgångspunkten för organiserade roddlopp - det finns cirka 10 regattor varje år i Oxford.
 
När ni kryssar in i utkanten av Oxford så är floden kantad med små motor- och roddbåtar, särskilt vid Folly Bridge där det finns en pub vid floden. En kort promenad bort är Christ Church Meadow ett bra ställe för sol och picknick på sommaren.
 
Fortsätt till Osney Bridge. Idag har ni kryssat i 6 timmar och ni kanske vill förtöja här för kvällen.
 
Oxford är en livlig kosmopolitisk stad som kanske är mest känd som ett centrum för lärande med totalt 39 högskolor! Det finns också många museer och gallerier, det mest populära är National History Museum och Pitt Rivers Museum samt naturligtvis Oxford Castle. I hjärtat av staden hittar du The Botanical Gardens, den äldsta i Storbritannien och väl värt ett besök.
 
Det finns ett bra urval av pubar och restauranger i Oxford

Tid för att vända tillbaka mot Aldermaston

 

Aldermaston - Windsor tur och retur (Blå linje på kartan ovan)

7 nätter, 42 slussar och ca 36 h kryssning totalt 

Nu börjar er färd och ni går nord-öst på Kennet & Avon Canal. Strax kommer ni till er första hissbro. Vidare passerar ni Ufton Green och Sulhamsted. Theale är ca 2,5 h kryssning från Aldermaston och det är ett perfekt ställe att lägga till för kvällen då det finns flera pubar.
Kryssning mot Reading och kanalen vindlar slig fram Utanför Reading nås Fobney slussen och efter det kommer County slussen. Här föreslår vi att ni släpper av en matros vid bro nr 4 för att snabbare nå och utforska slussen före båten, då vattnet flyter snabbare här. Nu nås vackra Reading det finns många platser att lägga till på.  Efter Reading når ni snart Themsen och efter första kröken når ni Caversham slussen. 
De charmerande byarna Henley och Marlow passeras. Lägg gärna till vid Taplow för att besöka Cliveden House och passa på att skämma bort er lite med en riktigt fin middag på antingen Heston Blumenthaös Fat Duck eller bröderna Roux Waterside Inn. Väl framme i Windsor finns mycket att se och besöka. För de yngre resenärerna finns även Legoland här.
Detta är en mycket trevlig veckotur med endast ca 5,5 h kryssning per dag så det finns gott om tid att besöka de många byarna ni passerar eller att lägga till för att njuta av det vackra Engelska landskapet.

Eagle för 6-7 personer
Gull för 4-6 personer
Owl för 8-10 personer
Swan för 8-12 personer
Weaver för 2-4 personer
Trush för 4-6 personer
Antal sökresultat: 6